Tuesday, March 1, 2011

contact lenses and makeup remover

okay i have to admit i am no expert in this. i dont wear contact lenses. apparently, my eyes masih elok dan tidak memerlukan pemakaian spec atau lenses. anyhowwwwwww, if nak cantik (for mekap) pakailah contact lense ye.

i still remember masa tunang dulu, my mua asyik cakap, kalau ada contact lense lagi cantik. i was like - eh takpelah, i memang tak pakai lense langsung. and i keep telling him nanti tak nampak natural lah apelah. plus i still believe in my big brown eyes. he he he

engagement: w/o c.l

so, masa nak kahwin tuh, a week before my nikah i gave sue and najeeb a call asking them whether i should beli contact lenses ke tak- because at that time i kept on reading others' entries cakap its better to use contact lenses... hm.. and oh boy, both of them said yes, and tell me which brand and colour i should go for.

as for nikah (home) najeeb wanted me to have misty gray by freshcon. for my home reception , sue wanted me to get gray by freshlook colourblends. and for kl reception, sue wanted me to get sterling gray by freshlook. seeeeeeee..nak beli 3 different colours for 3 different events. and jangkahayat contact lenses tuh hanya sebulan, and god knows how scared i am tiap kali nak pakai contact lenses.. duh!



i think the cheapest you can get is at ampang park- rm53 (freshlook)..sebab yg satu lagi freshlook i beli dekat alamanda dalam rm70. im sure you can a lot cheaper kalau beli banyak kot.

anyway, i ended buying gray (fresh look) and sterling gray (fresh look) sebab fresh con takda stock. lol. i have no idea if there is/are any diff but- this freshlook brand (my sil cakap) memang tak terasa pon macam pakai contact lense. very soft. in fact banyak kali jugak terlipat- sebab mata pengantin asyik berkelip2 je. hihihih.

so, i used gray for nikah , my reception and malam berinai. and as for sterling gray i used during kl reception and melaka reception. p/s sebenarnya tersilap sepatutnya sterling gray tu pakai waktu malam berinai sebab waktu malam better pakai sterling gray- but i got confused (and scared too) masa nak pakai lense.heheheh

in photos, i didnt see any unusual with my eyes except i felt pretty. LOL. 

do consider wearing coloured contact lenses if you are getting dolled up :)

 nikah

 seremban reception

kl reception

malam berinai @ melaka

melaka reception

yes, i do look different kan? ive got 4 different makeup artists. i am satisfied with all of them. (yes i know i owe u guys reviews kan?) 

i believe contact lenses help to enhance our eyes. 

oh, as for make up remover- i contacted najeeb and ask which makeup remover i should go for. i need it badly sebab nanti masa kahwin banyak kali pakai mekap and my face mmg tak pernah jaga pon. the last thing i wanna do is to destroy my face by using makeup remover yang tak elok. najeeb said the one by loreal is fine. and i tak tahu yg mana satu die maksudkan but i use this. 



its cheap and it works like magic. i love it so much. my face takde berlaku breakout ke ape. yes, go and get it!

10 comments:

Ms. Fiena said...

dear thnx utk review psl contact lenses. sbb i mmg pon tgh pk2 jenama ape nak pakai. should i bur or shouldn't. hehe now i da yakin bulat2. i nak beli jugak.

btw.. canteknye yuuuuuhhhh

LisaLisut said...

waaaaaaaaaa kali pertama i try contact lens haritu smpai giveup SA tu nk tlg masukkan.berjaya masukkan belah kiri je.mngalir2 air mata.sigh.i sangaattttt takut la nk pakai.dh la mata pun tak besar.pondering samada nk pakai ke x.nk cantik kene pakai walaupun nk taknak..i nk try la beli grey yg u suggest tu.heheh.before this i hanya fikir nak honey/brown je..konon nk maintain natural.hehe

bitsANDpieces said...

@ms fiena
im sure there are a lot good brands out there- i pakai brand tuh pon sebab ua yang suruh dptkan. anyway, kalau pakai yg gray pon takdelah mata nampak gray sgt pon. mekap pon memainkan peranan penting jugak kot

bitsANDpieces said...

@lisa
ive got the same problem too tapi takdelah cuba depan sa. i asked all my muas to pakaikan. sue, najeeb and mola memang sangat penyabar.

farhanna said...

Hi dear,
4 melaka reception u hire siapa yer 4 baju yg nice tu? hehh

cik senah said...

hermm.. macih heed kerana berkonsgi pasai contact lense.. :) chek dulumasa bertunang.. pakai non-coloured contact lense.. sbb..seriau dalam album gambaq..muka chek jadik pelik sebab pakai coloured contact lense..

p.s : contact lense kaler grey saja ka yg ok..? kalau kaler brown..tak berapa elok ka..? huhu.. maaf bertanya.. almaklumlahh.. chek nie.. ala "ugly betty" jer p opis... hehehe :P tanpa mekap..tanpa contact lense.. belasah mcm tue ja p opiss.. :) - jd, utk kawen nnt.. teringin nak nampak lain cikit daripada penampilan ala "ugly betty"

cheapskate bridezilla said...

thanks for the review! I pun mmg ditakdirkan mata yang sihat, alhamdulillah.. and i'm so penakut with contact lenses. I will take 10-15mins to put on one side, can you imagine?

so, during my engagement i used the cheaper ones from korea (the ones that makes your eyes look bigger tu), i'm not sure if its me or the contact lense mmg tak selesa.. i couldn't wait to remove it after abis event. and after bukak i was like.. whoaaa leganya tak pakai contact lenses.. a week after that saw an article kat paper.. don't get influenced with cheap contact lenses.. it can damage your eyes even boleh jadi buta! oh no.. but lucky nothing happened to me eyes.. but i never want to use that ever again.. so, freshlook it is!

nina said...

heed, sape MUA artist u selain najib?

bitsANDpieces said...

@nina
sue cantik, one mak andam during berinai and mola..y ye?

izfanora said...

baju kat seremban reception tue sgt cantik.. ambil kat mana yer?