Thursday, March 18, 2010

kanan atau kiri? (atau di mana2 shj?)


saya pakai cincin tunang sebelah kiri dan cincin merisik sebelah kanan. so, cincin kahwin pakai sebelah kanan juga kan? or kiri? or di mana2 shj?

13 comments:

ally said...

hehe..mcm sy, cici tng n risik pakai kat kiri..n for future cici khwn, pakai kanan..tp ni pon berdasarkan keselesaan masing2..=) jgn pakai kat jari kaki sudah...hehe

Azzah said...

i hv the same question too.. so i asked for benda lain for wedding.. :)

bitsANDpieces said...

ally&azzah:
so, any hands will do?

AyureQ said...

skrg pakai dulu mcm tu...nnt dh masa nk nikah tukar tempat..dua2 cincin tu pakai sebelah kiri..yg cincin kahwin sarung sebelah kanan..hehe..

Ami Schaheera said...

i pakai cincin merisik belah tgn kiri, bertunang belah kanan.. tapi dah kawin nanti rasanya simpan je lah biar pakai cincin nikah je.. sbb penuh pulak tengok tangan sendiri pakai banyak2 hehe

ally said...

cici tng + risik: jari kiri
cici nikah: jari kanan..
ni kalo ikut pendpt sy la..=)

bitsANDpieces said...

hehe, so, kirenye macam benda ni tak fix la kan? hm....tapi org degem tu cakap pakai wedding ring belah kanan..

hm, nvm, lepas kahwin nak pakai satu cincin je..mungkin cincin tunang

Moose said...

i pakai cincin tunang sebelah kiri and cincin nikah insya Allah kiri jugak. kire pakai 2 cincin jari yang sama.

Azzah said...

true ami, macam penuh sangat pulak..
one ring will do, and the simple one.. :) takut pulak kena rompak.

sophisticated bridezilla said...

heed, ai pakai cincin risik n tunang belah kiri and cincin kawen kanan kot. haritu mase tunang, ai pakai cincin risik belah kiri sbb one of my aunty kate, tangan kanan menerima dan semua dimulakan dengan kanan, kate org tualah hehe sbb tu mase tunang ai hulur kanan pastu pindah 2-2 kiri hehe =p

kay kamal said...

kanan = risik + tunang
kawen = kiri..

tu yg mine la

Aimi said...

its not standardized in msia, but in the west, both engagement ring and wedding band are worn on the left. the difference is that an engagement ring comes with a diamond and the wedding band is plain. orang putih takde merisik....

aDieyZa said...

asalkan u selesa, xkisah kat jari tangan yg mana pun dear..

tp zana mmg pakai cincin tunang kiri & merisik kanan.. sama mcm u dear..